tisdag 16 oktober 2018

Säkring har gått

Om strömmen går i din lägenhet har oftast jordfelsbrytaren eller en säkring slagit. Om elen har gått så öppna luckan till elcentralen och kontrollera om det är . Kolla om elen gått överallt eller bara i vissa delar av anläggningen. Om du är delvis utan el så kan det vara en säkring som har gått , antingen en mätarsäkring på . När spisen eller något annat inte fungerar kan det vara proppen i elcentralen som gått. De flesta spisar går på trefas-el.


Det innebär att spisen har tre säkringar. Förmodligen har en propp gått. Men – hur ser jag vilken propp som gått ? Om det är så att en säkring har slagit ifrån så finns det en del saker att tänka på. Om till exempel Linte lyser så har din huvudsäkring gått sönder på fas L2.


Om pärlan på en säkring sitter löst eller har brända kontaktytor behöver de bytas. Vid kontroll av elcentralen visade det sig dock att säkringen ( säkring 2). En huvudsäkring har gått , de sitter före elmätaren, ofta i närheten av . En säkring har gått , när jag kollar i skåpet så är knappen för vardagsrummet nere och gårt inte att lyfta upp.


AB Eidar, Trollhättans Bostadsbolag. Här har vi samlat vanliga fel som vi ofta får frågor om som är ganska enkla att. Ifall det bara är i delar av huset strömmen gått är det med största säkerhet så att en säkring har gått som orsakar ditt strömavbrott och då är det . Häromdagen körde min fru tvättmaskin och tumlaren samtidigt som sitter på en 16A säkring. Det har hänt förut att proppen gått då, men inte på . I brf Nio Längor har alla ett proppskåp i hallen. Om det fortfarande är strömlöst: Din propp i källaren kan ha gått.


När säkringen har gått så åker spaken ner. Längst ut finns en färgad prick som hoppar ut när säkringen , eller proppen som den kallas, har gått. Då måste hela porslinssäkringen bytas ut . Strömmen har gått och du vet inte vad du ska göra åt det. Då har en säkring eller jordfelsbrytaren slagit ifrån. När en propp gått bör man först försöka ta reda på orsaken.


Oftast så har den lilla färgade brickan lossnat för att indikera vilken säkring som har löst. Säkring är en anordning för att förhindra överbelastning i elektriska. Nu har jag bytt alla proppar i hela skåpet mot helt nya, men ddt funkar. Jag har Comhem och deras senaste Crouter. Säkringen gick på morgonen och nu vill routern inte fungera längre.


Tag alltid reda på varför säkringen gått och rätta till felet innan du byter den. I din JM-lägenhet har du ett el-centralskåp där all el kommer in i bostaden. Kontrollera att den nya säkringen har rätt färg och byt därefter. Från skåpet leds sedan elen ut i din lägenhet. Vilken propp som är trasig ser man genom att ögat har lossnat och trillat ur . I det här nya inslaget i vårt nyhetsbrev får bovärdarna själva tipsa om vilka saker du kan göra själv.


Så här byter du en propp:. Att strömmen går i tid och otid är inget konstigt. Gå till ert proppskåp och kontrollera om någon säkring har gått som ni kan återställa.


Om ni sedan behöver göra . Varje säkring har en färgad bottenplatta i proppskåpet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg