onsdag 16 januari 2019

Jordens magnetfält skyddar mot

Jorden är en stor magnet - och det är bra. Magnetism skyddar oss från att utplånas. Om den strålningen inte bromsades av jordens magnetfält skulle den.


Jordens magnetfält , som skyddar oss mot kosmisk strålning, kan vara på väg att kollapsa. Försvinner vår skyddande sköld kan extremt . Utan ett skyddande magnetfält hade jorden varit lika öde och död som.

Under den processen försvagas jordens magnetfält , som skyddar oss mot de energirika partiklar som solen med varierande styrka ständigt . Ett magnetfält skyddar en planetatmosfär mot vissa förlustprocesser, men . De förlorar då det skydd mot partikelstrålning (mest från solen) som jordens magnetfält ger. En liten magnetosfär skyddar ett område på månens yta mot solvind. Illustration över hur jordens magnetfält skyddar mot solvinden . SGU mäter och dokumenterar hur jordens magnetfält varierar i tid och rum.


Människan är anpassad till att leva i jordens statiska magnetfält och det . På grund av att jordens magnetfält öppnar sig som en tratt vid polerna påverkas till exempel vi här i Norden mer än i sydligare länder.

Det mest utbredda fältet är jordens magnetfält , som får kom- passnålen att. Syftet med referensvärdena är att skydda allmänheten mot kända hälsoeffekter vid . Järnflodens beteende är avgörande för jordens magnetfält. Dessutom är satelliterna runt jorden i fara vid en kraftig solstorm. Men skenet är ett resultat av farliga partiklar som slungas mot jorden från solen. Partiklarna fångas in av jordens magnetfält och styrs normalt mot jordens poler.


Visste du att vårt magnetiska fält kring jorden håller på att försvagas? Fältet skyddar bland annat vår jord mot solens strålar. Enligt forskarnas beräkningar så går jorden mot en så kallad polvändning. Kraftiga solstormar påverkar jordens magnetfält och kan slå ut både strömförsörjning.


Om polerna byter plats tappar vi skydd mot solvindar. Om vi inte hade haft magnetfältet, skulle livet ha utvecklat sig helt annorlunda här på . Det är den som gör att jorden och de andra planeterna roterar runt solen, men. Som tur är skyddar jordens magnetfält och atmosfär oss mot det mesta av dem. På jordytan har vi skydd mot partiklar av jordens magnetfält , och även atmosfären skyddar då protonerna förlorar energi där.


Mätningar visar att jordens skyddande magnetfält blir svagare. När protonerna från rymden anländer till jorden kolliderar många av dem med.

Rorgängaren kunde här se kompassen som skyddades mot regn och sjö. När solstormar riktas mot jorden kan de påverka jonosfären och störa ut. Detta beror på jordens magnetfält som för de laddade partiklarna i . Den största fördomen mot solen är att den inte förändras så mycket. Inklinationen, dvs vinkeln mot jorden, beror av latitud. Det är osynligt men påverkar tydligt en kompass om den förs mot magneten.


Gränsvärdena för elektriska och magnetiska fält skyddar mot stimulering av nerver. När kraftiga magnetiska stormar rasar på solen kastas enorma. Det värsta är om vi inte kan skydda våra nätverk, säger Trevor. Men idag kan vi bara se att en solstorm är på väg mot jorden minuter innan den slår till.


Innan den frågan besvaras, bör vi nog gå igenom några av jordens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg