måndag 30 oktober 2017

Elektriskt fält

Ett elektriskt fält alstras av elektriskt laddade partiklar och tidsvarierande magnetfält. Det elektriska fältet beskriver den elektriska kraft som verkar på en orörlig . Ett föränderligt magnetfält skapar ett elektriskt fält – fenomenet som gör elektromagnetisk induktion möjlig. Likaså skapar ett föränderligt elektrisk fält ett . Forskare har för första gången fått ett flygplan utan rörliga delar att flyga, istället drivs det av ett elektriskt fält. Det innebär att flygplanet nästan är . E-fält, och sambandet är mycket likt det som gäller . För den som ska arbeta i miljöer där det finns elektriska och magnetiska fält finns olika insatsnivåer och gränser för dessa fält i EU-direktivet för . Två fundamentala begrepp: källor och fält. I elektrostatiken är källan den elektriska ladd-.


En vanlig typ av elektriska fält är de som uppstår mellan två parallella plattor med olika spänning. Elektriska och magnetiska fält. ELEKTRISKA KRAFTER OCH ELEKTRISKA FÄLT : Egenskaper hos elektriska laddningar.


Redan tidigt hade mänskligheten klart . Stabila partiklar kan ha en egenskap kallad elektrisk laddning. Det fält som förmedlar den elektriska kraften, kallar vi för ett elektriskt fält. Lägg märke till likheter och skillnader mellan elektriska fält och gratvitationsfält.


Laddning ger upphov till ett elektriskt fält. Homogent elektriskt fält. Fältet går från plus till minus. Beteckning för elektriskt fält är E och enheten är. En laddning som befinner sig i ett . Växelverkan mellan laddningar förklaras med en fältmodell; kring varje laddning finns ett elektriskt fält.


Andra laddningar känner av detta fält . Hög spänning ger höga fältstyrkor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg